19min.bg

Ще махнем извънредното положение, мерките ще останат със закон: Премиерът

Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на Народното събрание и изслушването му за ситуацията с коронавируса в страната, предаде Фокус.


„Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.

„Другите държави вървят с две седмици след нас и всички са около 12 или 9 май. Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак“, допълни той

„Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи. И когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика. Дойдохме, уважихме и казахме, благодарихме на всички, които са на първа линия като учители, доктори, медицински работници и други“, посочи Борисов.

По повод позицията на президента Румен Радев за това, че нямало ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства, Борисов посочи: „Те са публични. По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни“.


Снимка:
Веселин Боришев