19min.bg

Ще осъдят България за екостикерите на П.Кънев: Евротранспортният център

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира пред БНР, че "въвеждайки екостикерите, България ще стане за посмешище и ще влезе в съдебна процедура от ЕК. Призивът е служебният кабинет да спре процеса".
„Всеки автомобил има категоризация, дадена от производителя. Идеята е, когато отидете на технически преглед и не можете да покриете стандарта - да ви дадат гратисен срок, в който да направите ремонт и да приведете автомобила си в годност.
Но при нас има изкривявяне. Еврокатегориите в момента са шест, а ние въвеждаме пет екогрупи, като петата са електирическите автомобили. В останалите четири се разпределят шест екокетегории, които не се делят по това колко един автомобил замърсява, а по това коя година е произведен."
Тя допълни, че има сигнали, че и нови автомобили няма да могат да покриват въпросните екокатегории, защото държавата не е положила никакво усилие за подобряването на горивата: „Много некачествиният бензин е с примеси, които вдигат октановото число, но увеличават замърсяването”.
Следващият проблем е, че държавата не стимулира хората да купуват хибриди