19min.bg

Ще останем ли без гориво? Имаме ли доставки: Нинова, ресорно вице, мълчи


Проблемът с петролните доставки от Русия през Черно море
е огромен и за него днес пишат Ройтерс, Блумбърг, oilprice.com, тъй като танкерите не желаят да зареждат с нефт от страната на Путин, тъй като много застрахователи бойкотират или обявяват немислими полици за товара, но има ли достатъчно гориво в България в тази ситуация. Страната е зависима от руския петрол, тъй като има монопол при преработката на нефт.


Той се държи от руската компания ЛУКойл, която при правителството на Костов приватизира за нищожните 105 млн. долара най-голямото бг предприятие Нефтохим, докато по-малка рафинерия в Румъния беше купена от ОМВ за 30 пъти повече пари. Обърнахме се към пресаташето на фирмата с въпрос има ли проблем с доставките за бургаската рафинерия, но не получихме отговор.


Държавата е оставила на самотек не само ценообразуването в бранша на горивата и се прави, че не забелязва картела, който не ги намалява при падане на котировките, но ги увеличава при скоковете, но и без всякакъв контрол производството и търговията на този вид продукция, в което се включват и резервите. За разлика от газовите, които също са нищожни поради лошото управление на Булгаргаз, но поне се знае колко са, за петролните няма никаква информация.


Неодавна стана известно, че никак не са прозрачни работите със зареждането на горива за държавния резерв, който би трябвало да служи като бефур точно в такива ситуации.


 


Под ръководството на вицепремиера Нинова за 2 месеца са подготвени 2 поръчки за 85 млн. лв. за фирма от кръга на топбизнесмен от групировката СИК. Но с какви количества реално разполага държавата е истинска загадка. Въпреки това 19 минути се обърна и към лидера на БСП за информация по темата.


 


Напомняме, че съпругът на Корнелия Нинова е дългогодишен високопоставен служител на Лукойл, след като предвид това работи като митничар и работническо - мениджърски приватизатор. 


 


 


 Радостина Тонева