19min.bg

Ще отмъстим за кръвта на лидера на Хамас: Аятолах Али Хаменей

Според съобщенията Израел е засилил сигурността на своите спортисти на Олимпийските игри в Париж след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че Израел ще бъде „сурово наказан“ за убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания.

„Смятаме за свой дълг да осигурим основания за сурово наказание за себе си и да отмъстим за кръвта на онези, които бяха мъченически убити на територията на Ислямската република“, заяви Хаменей в изявление, споделено от ирански медии.

Турското външно министерство определи убийството на Хания като „подло“ и очевидно обвини Израел за деянието. Министерството предположи, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху „няма намерение да постигне мир“ и предупреди, че регионът скоро може да се изправи пред много по-голям конфликт, ако светът не предприеме действия, за да „спре Израел“.


Йордания осъди убийството на Хания в Техеран, като външното министерство на страната го нарече „нарушение на международното право и международното хуманитарно право“. То добави, че убийството е „ескалиращо престъпление, което ще доведе до още по-голямо напрежение и хаос в региона“.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху е наредил на израелските министри да не коментират убийството на Хания, съобщава израелската информационна служба KAN.


Пламен Валентинов