19min.bg

Ще се гласува само с машини, а в чужбина и по пощата

На първо четене правната комисия в НС прие промените в изборните правила със съответните промени в Изборния кодекс (ИК). Поправките предвиждат гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете, смяна на сегашната ЦИК и намаляване на състава ѝ от 20 на 15 души. Предвидено е и  експериментално електронно гласуване на първите предстоящи президентски избори. Другата промяна дава възможност за гласуване по пощата, но ограничена. Важна новина има и за сънародниците ни , за които ще бъде създаден избирателен район Чужбина, както и ще има отпадане на лимита за секции извън ЕС. Отхвърлено бе обаче искането на партията на Слави Трифонов за намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас.
Законопроектите за промени в ИК бяха общо 6:  2 на Демократична България (ДБ), 2 на Изправи се! Мутри вън (ИМВ) и по 1 на ИТН и ГЕРБ. Голяма част от предложенията на ДБ и ИМВ се припокриват с тези на ИТН.
Никой не подкрепи предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори за депутати. Това предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини ИТН, че се отказва от него и е лъгала избирателите.  От формацията на Трифонов отвърнаха, че такава сериозна промяна не може да се направи за една нощ, но ще е факт за следващите редовни избори. Шефът на ПГ на ИТН  Тошко Йорданов обяви пък, че ако има правителство, то това ще се направи сега, а ако няма - след предсрочен вот.
Новата ЦИК трябва да се избере по процедура на президента по предложение на партиите в НС. Не е известно обаче дали това ще се случи, тъй като трите нови формации имат различни виждания, а