19min.bg

Ще викат Борисов пред целия Европарламент

Повратна точка в отношението на Европейския парламент към България . Така главният редактор на Euractive.bg Георги Готев определи изслушването за корупцията и тревожната ситуация в страната ни на закрито заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в европарламента. Тонът е бил много твърд, критиките сериозни и е станало ясно, че европейските институции не вярват на българските власти, когато става дума за корупция, каза за „Дарик“ Готев. Записите с гласа, който прилича  на гласа на Борисов и снимките на чекмеджетата с пачки евро също са били дискутирани, добави журналистът.

Председателят на групата Софи инт‘Велд заяви, че темата ще бъде продължена, като до участниците ще бъдат изпратени допълнителни въпроси.

На заседанието бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, който обаче не участваха. Вместо тях се включиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Това е третото подобно изслушване в тази комисия, като първите две са  за убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е