19min.bg

Швейцарският парламент гласува против помощта за Киев

Горната камара на швейцарския парламент отхвърли пакет от 5 млрд. швейцарски франка (5,58 млрд. долара) за подпомагане на възстановителните работи в Украйна. Законодателите се позоваха на опасения, че подобна стъпка би нарушила ограниченията за заемане на средства в неутралната страна, предаде Ройтерс.

Предложената помощ беше част от по-широк пакет, който включваше и допълнително финансиране за швейцарската армия, посочва изданието.

Федералният съвет, изпълнителният орган на Швейцария, обяви плановете си за създаване на специален фонд на стойност 15 млрд. франка (16,7 млрд. долара) през април, като предложи 10,1 млрд. франка да бъдат отпуснати на швейцарската армия, а останалите да бъдат изпратени на Украйна за подпомагане на икономическото й развитие и възстановяване.


Въпреки че първоначално беше подкрепен от швейцарска парламентарна комисия, фондът се сблъска с опозиция от страна на десни законодатели и се очакваше да бъде отхвърлен, се отбелязва в доклада.

С 28 гласа „против“ и 15 „за“ Камарата на представителите отхвърли както допълнителното финансиране за швейцарската армия, така и помощта за възстановяване на Украйна.

Против се обявиха консервативната Швейцарска народна партия (SVP) и либералите от Свободната демократическа партия (FDP), както и леви партии.


 Пламен Валентинов