19min.bg

Си Дзинпин ще пристигне в Москва следващия понеделник и ще остане три дни

Президентът на Китай Си Дзинпин ще направи държавно посещение в Русия следващия понеделник, съобщиха Кремъл и китайското външно министерство. Пътуването ще продължи до сряда. Си ще се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят "аспектите на по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство", се посочва в изявление на Кремъл.

Ще бъде обсъден и международният дневен ред и сътрудничеството между двата народа в световните дела, допълниха от Кремъл. Очаква се руски и китайски официални лица да подпишат редица двустранни споразумения.


Путин покани Си в Русия по време на телефонен разговор в края на декември, но датата на пътуването не беше обявена предварително. Двамата президенти поддържат чести контакти след началото на инвазията на Москва в Украйна в началото на 2022 г. , както лично по време на международни събития, така и чрез видеовръзка.

Миналия месец Пекин разкри инициатива за уреждане на конфликта в Украйна. Москва заяви, че ще обмисли предложението, но отново подчерта, че "отказът на Киев да признае новата реалност на място е основна пречка за преговорите".


Украинското правителство заяви, че целта му е военна победа над Русия и изгонване на руските войски от всички територии на Украйна. Тя също така забрани всякакви преговори с Москва, докато Путин е на поста си.