19min.bg

Силата на Сибир 2 ще доставя природен газ за Китай през Монголия

Всички участници в планирания газопровод "Силата на Сибир 2", който ще доставя руски газ за Китай през Монголия, подкрепят проекта, потвърди руският президент Владимир Путин.



Руският президент говори по време на среща с монголския си колега Ухнаагин Хурелсух в рамките на форума "Пояс и път" в Пекин.



"Имаме значителни проекти, многостранни, включително съвместно с Китайската народна република, имам предвид например изграждането на газопроводна система през Монголия до Китай. Всички страни искат да участват, искат да работят [в този проект]. Това е въпрос на изпълнение, мисля, че ще се движим с добри темпове", отбеляза Путин.



Предложеният газопровод ще доставя газ от полуостров Ямал, който преди конфликта в Украйна обслужваше пазара на ЕС чрез няколко тръбопровода, включително "Северен поток", чиито потоци се свиха, преди да бъде взривен през септември миналата година.


Природният газ от находищата в Западен Сибир ще потече през Монголия към Китай - най-големият вносител на енергия в света и все по-голям потребител на газ.



Мегапроектът за газопровод има за цел да промени енергийните потоци в Азия, тъй като Русия се насочва към по-голямо енергийно сътрудничество с Пекин и други източни пазари.



Москва възнамерява да увеличи доставките на газ за Китай с 50 млрд. куб. м годишно чрез "Силата на Сибир 2", докато съществуващият газопровод "Силата на Сибир" трябва да осигурява 38 млрд. куб. м годишно до 2025 г.