19min.bg

Симеон Дянков: Ще закупим три хеликоптера за охрана на границите

Техническите спецификации за хеликоптерите за охрана на външната граница са определени от МВР и е взето решение за закупуване на 3 хеликоптера. Новите оферти на фирмите ще бъдат разгледани, тъй като вече има една провалена обществена поръчка. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от БСП Михаил Миков по време на парламентарния контрол, информира БГНЕС.


Новите оферти ще бъдат оценени през септември, тъй като МВР е потвърдило нуждата от провеждането на обществената поръчка. Има 161 млн. евро за усвояване по проекти за Шенген, но за първите две години са разписани проекти едва за 33 млн., като са изплатени само 17. Според Дянков предишното правителство е свършило едва 10% от работата и сега 90% от нея трябва да свърши новото правителство до края на 2009 г., когато изтича срокът на програмата.
На 11 август правителството прие постановление за съкращаване на разходите на отделните ведомства и предприе мерки за повишаване на събираемостта на бюджета, каза Дянков в отговор на въпрос, отправен от народния представител Пламен Орешарски. На 10 септември очакваме редовна мисия на МВФ в България, на която ще бъде направен анализ на цялостната икономическа ситуация в страната, на която ще присъстват и представители на Еврокомисията, допълни той. Задължение на България е да въведе еврото като официално платежно средство. Необходима е по-активна политика на страната по RM2 и след това присъединяване към еврозоната.
Няма опасност за междинните плащания по програма "Административен капацитет", тъй като вече са изпратени запитвания за тях до Еврокомисията, заяви още Дянков, отговаряйки на въпрос на Меглена Плугчиева за хода на програмата.