19min.media

Сини и червени заедно срещу Цветанов

Скандалните разкрития около вътрешния министър Цветан Цветанов не спират. След историята с необяснимите му имоти, издънката със СРС-тата на лекарите в Горна Оряховица и записите на разговорите с шефа на Агенция Митници, на бял свят излезе и друг съвсем не рейтингов факт.  „Вътрешният министър Цветан Цветанов започнал кариерата си в структурите на Държавна сигурност“, обяви на сензационен брифинг БСП в парламента вчера. Горе-долу по същото време заклетият класов враг на Столетницата - лидерът на ДСБ Иван Костов, пък поиска оставката на Цветанов за аферата със СРС-тата в Горна Оряховица.  Повод за разкритието на БСП стана онзиденшната декларация на външната комисия в парламента за агентите дипломати, срещу която червените са категорично против. „Цветанов започва през 1987 година своята кариера в структурите на ДС, в така наречения Изчислителен център, който се води Централно информационно организационно управление. Това нещо съществува от 1969 г. и съществува до 1990 г. По алманаха на комисията по разкриване на досиетата това управление се води като Седмо управление на ДС. Това са двойни стандарти. С какво дипломатите са по-лоши от Цветан Цветанов?! Всички произхождат от прогресивни семейства. На Цецо баща му е бил шофьор, на някой друг е бил в ТКЗС-то - верни и предани хора към държавата. Едните правят кариера в чужбина, той прави кариера в България. Тази декларация в петък е безсмислена", заяви депутатът от БСП Кирил Добрев. Социалистът се е консултирал с Комисията по досиетата. Става ясно, че през 1979 година Управлението за информация и анализ в МВР, обособено през втората половина на 60-те години, преминава в структурата на ДС като Седмо управление под името Централно информационно организационно управление.


От справка в интернет пък става ясно, че вътрешният министър започва работа именно в Централно информационно организационно управление. „Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов няма картонче от бившата Държавна сигурност“, каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, като уточни, че Цветанов е започнал работа във Централното информационно организационно управление на трудов договор като специалист. По думите му казусът с вътрешния министър няма нищо общо със Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.


„Цветанов не е бил щатен или нещатен сътрудник, следовател или агент в структурите на Държавна сигурност“, категоричен е Костадинов. Припомняме, че заради работата си в структурите на бившата ДС оставка подаде заместникът на Цветанов в МВР - Павлин Димитров. „Най-после да се реши въпросът с отговорността на министър Цветанов”, посочи Иван Костов и допълни, че Синята коалиция ще му поиска оставката, ако се окаже, че е обвинил лекарите неоснователно. На същото мнение е и лидерът на СДС Мартин Димитров. Така двете сини формации за пореден път скръцнаха яко на ГЕРБ, които се ползваха с подкрепата им.