19min.bg

Синьо единство напуска коалиция Десните

Партията на Надежда Нейнски "Синьо единство" напуска коалиция "Десните", става ясно от съобщението на формацията, публикуван днес на официалната интернет страница на формацията. Решението е било взето от Националното представителство на партията на 26 ноември.


От формацията обясняват действията си с резултата от парламентарните избори на 5 октомври. Тогава коалиция "Десните" получи 0.22% от гласовете на избирателите или 7 234 действителни бюлетини.


"Синьо единство" стои твърдо зад убеждението си, че възраждането на традиционната десница минава през създаване на нова единна партия, изградена от партии и граждани, които са генетично свързани с нея и припознават принципите й. Тази своя кауза партията отстоява от самото си създаване". Това се казва в решение на Националното представителство на "Синьо единство".


„СИНЬО ЕДИНСТВО ще продължи да участва в дебата за нуждата от модерна единна дясна партия, която да обедини всички съществуващи формации, осъзнаващи необходимостта от истинско и необратимо единство”, категорични са от партията. Членовете на Националното представителство изразяват съжаление, че концепцията за надграждане на традиционната десница чрез създаване на единна партия не срещна подкрепа у останалите партии и гражданите от коалиция ДЕСНИТЕ, които имат категорични предпочитания за развитие само и единствено в коалиционен формат. На този етап това разделя пътищата на Синьо единство и коалиция Десните.