19min.bg

Сините не искат Димитров за министър заради "История славянобългарска"

До края на следващата седмица ще е готов новият кабинет, прогнозира пловдивският депутат от Синята коалиция Димо Гяуров, който е част от преговорния екип с ГЕРБ, съобщи БГНЕС.


Той повтори, че няма да поставят условия за подкрепата си за правителството на Бойко Борисов и ще се наложи да се правят някакви компромиси. Ще е в интерес на обществото да се състави стабилно правителство, което да изчисти негативите от досегашното управление, каза Димо Гяуров.
Той все пак не приема един от спряганите за културен министър – директора на НИМ проф. Божидар Димитров, защото, освен пряката му ангажираност с кражбата на История славянобългарска от Зографския манастир в Атон, е работил за три главни управления на ДС. История славянобългарска е открадната от българския манастир в Атон „Св. Георги Зограф” през 80-те години на миналия век от нашите тайни служби.
На 13 септември 1996 г. „анонимен дарител”, оказал се по-късно ген. Бриго Аспарухов, оставя увитата във вестник История в кабинета на тогавашния и настоящ директор на Националния исторически музей – Божидар Димитров. Скандалът приключи с решението на президента Петър Стоянов да върне оригинала на Зографския манастир на 12 януари 1998 г.
Синята коалиция не иска непременно министерски кресла, а гаранции за конкретни политики и цели, които сме си поставяли по време на предизбораната кампания, каза още Димо Гяуров. Според него се налага пълна ревизия на финансовото състояние на държавата, актуализация на бюджета и подготовката на бюджета за 2010 година. В началото на мандата трябва да се изработи и Избирателен кодекс, смята депутатът от Синята коалиция.