19min.bg

Ситуацията е критична, нужна е национална мобилизация: Кацаров (Видео)

"Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и затова е нужно общо действие и национална мобилизация", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с представители на съсловните медицински организации у нас. От думите му се разбра, че на този етап не се предвижда затягане на мерки - локдаун.


Той призова „да се вземем в ръце“ и да спазваме няколко прости правила: да носим маски, да ограничим контактите си в следващите няколко седмици и да не излизаме, освен ако не е належащо. “Ваксинирайте се. Ваксините ще ни извадят трайно от това бедствие“, каза Кацаров.


Министърът каза още , че това е най-тежката от досега преживените от нас вълни на коронавируса заради Делта варианта. „Това не е здравна криза, а национално бедствие“, коментира той. “Здравната система се справя до този момент добре, но следващите 2 седмици ще бъдат критични“, обяви той.


Кацаров подчерта, че препаратите срещу К19 са ефективни и даде пример, че в страните, където масово са се имунизирали, умират много малко хора. "Ваксините са безопасни. Над 3 млрд. души се ваксинираха. Какви други доказателства ни трябват?", каза Кацаров.


  Виж видео ТУК!