19min.bg

Скандал в Район и Пазари Възраждане

01/02

      Истинска семейно – приятелска мафия вилнее в Район и Пазари Възраждане, разкрива Труд. В нея са обхванати кметът на тази част от центъра на София, нейната заместничка, съпругът й, секретарки, шофьори и други действащи лица. Колегите започват скандалното разследване с купоните, които общинарите си организират на островите Тасос и Корфу и в Барселона, за които са командировани за сметка на данъкопатците като маскировката е „обучения на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни”. Освен в чужбина, те редовно прескачат и до Албена, Банско, Хисаря, Боровец, Поморие, Несебър, Сандански, Трявна. Според кмета Савова семинарите имат „почти задължителен” характер. А какъв е той личи по снимките за спомен – те са от тежки софри и денсинги. За целта се харчат и 60 000 лв. на данъкоплатците – по 5000 лв. месечно за допълнително материално стимулиране за изнурителната „работа” на чиновниците по кръчмите, като всеки член на въпросната комисия изкарва 240 лв. месечно върху заплатата.



Пиарът на общината Пепа Илиева обяснява любовта към гръцките острови с програма за децата от ромските училища, наречена „Моята първа икона - първи стъпки към Бога”. Имало една жена, която работела в музей на икони в Гърция, която изнесла лекция. На снимките обаче ромски деца и лекции не се виждат, само танци, пиене и ядене за сметка на данъкоплатците.
„Общинарите биха могли и сами да си плащат пътуванията до островите, защото заплатите в общината не са малки. Само получените възнаграждения от секретаря на общината Дарина Енева през 2019 г. са 40 327 лв. Това прави по 3360 лв. месечно. За сравнение кметът на София Йорданка Фандъкова получава по 2900 лв. на месец. Решението кой колко да взима на месец се взема от зам.- кмета арх. Николай Диков и се подписва от кмета на района. Изплащането на допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит също зависи от Савова, твърди бившата служителка в общината, сега пенсионерка, Елка Петрова. Тя не е получавала никакво, за разлика от нейни колеги, начисленията на които стигат до над 30%.



Освен добри заплати, има и други екстри да работиш в общината. Докато десетки семейства чакат много години за жилище, млади и неженени общински служители вече са се обзавели с такова и в повечето случаи в нови кооперации, за което Труд разполага с документи за раздадени апартаменти”, пише вестникът.
Той разкрива, че наред с чиновниците, екстри се полагат и