19min.bg

Скандална публикация в Le Monde за България

За пореден път името на България излиза с черни краски в европейска медия. Френският вестник Le Monde коментира огромния скандал с български паспорти, издавани на чужденци срещу тлъсти суми. Статията „България е разтърсена от паспортния скандал“ разказва за бившата служителка на Министерството на правосъдието Катя Матева, която е установила, че 60 чуждестранни престъпници са се сдобили с българска самоличност, благодарение на декларация за "българска принадлежност".


„Тези сертификати, търсени от македонци, молдовци, украинци или албанци, могат да бъдат получени срещу няколкостотин или хиляди евро от някои адвокатски кантори“ - се казва в статията на Жан- Пиер Стробан.


Изданието цитира изповедта на Катя Матева, която заедно със съпруга си, който е също длъжностно лице, са подложени на огромен натиск и днес живеят с помощта на приятели.


Българската прокуратура за първи път е образувала дело срещу това престъпление, в което 115 000 души са били натурализирани в рамките на десетилетие, се казва в материала, предаде liberta.bg.


От 150 до 200 молби дневно са били подавани във ведомството по думите на цитираната служителка Матева.