19min.bg

Скок на пенсиите със 17%: Служебният кабинет


Два варианта за увеличение на пенсиите предлага служебното правителство за обсъждане в новия парламент, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване. Те ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 млрд. лв. и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17%.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект - преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в НС. Той отбеляза, че целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване и с водеща тежест на трудовия стаж при преизчисляването.
 „Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.”, обясни Донев. Този вариант ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият  е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери. Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани - да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.
„Преизчислението вече се смята с увеличение на коефициента от