19min.bg

Слагат юзди на безработицата със спешни мерки

Националният план за действие по заетостта за 2014 г. ще е финансиран в рамките на 73 млн. лв. от държавния бюджет и отделно със средства от структурните фондове на Европейския съюз.



Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи националния план на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.Очаква се след прилагане на мерките от плана коефициентът на безработица за 2014 г. да не надвиши 13%, отбеляза Адемов.



Националният план за действие по заетостта за 2014 г. е от три части - състояние на пазара на труда и очаквания за 2014 г., национална политика по заетостта за 2014 г. и цели, програми, мерки и действия през годината.



Размерът на субсидираното трудово възнаграждение ще е 340 лв. при пълен работен ден. За 2014 г. са одобрени 256 регионални програми за заетост. Ще действат и нови програми – национална програма за бежанци, програма за опазване на българската гора, програма за безработни, полагащи обществено полезен труд и др. Синдикатите са направили предложения за промени в плана. От КРИБ не подкрепят плана по заетостта за следващата година.