19min.bg

Славчо срещу ГЕРБ на балотаж в Пловдив

Славчо Атанасов срещу кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров ще бъде балотажът на изборите за кмет на Града под тепетата, категорични са отсега социолозите и полит.технолозите.


Това е и единствената професионална битка на кмет срещу кмет в българско сити, за разлика от София, където основните кандидати са новаци в политиката, коментират експертите. Единият е бил градски, а другият районен.


Изходът от битката пък е още по-интересен. Тъй като ППДБ не гарантира исканата от ГЕРБ подкрепа за техните кандидати при недостигане на втори тур на собствения номинант, за разлика от генералската партия, която обещава да бъде опора в сглобката.


Дори лидерите да го сторят със закъснение, електоратът е непредсказуем и особено в частта си ДБ.


Атанасов може да разчита, освен на много от сините, и на подкрепата на червения електорат, който е в естествения му възрастов и социален таргет. А той е много по-голям, отколкото актива на Корнелианците от последния ден, който разби пловдивската организация на Столетницата през последните години.


Не е случайно, че лично Нинова е предложила "логистика" за единствения реален боец срещу Сглобката в Пловдив, даже да го издигне като свой, ако се вярва на отлично информирани източници от Позитано 20. Тя не е приела лесно, че уговореният от нея Старибратов й избяга и стана номинация на ППДБ.


Патриотичният електорат, който е доста силен в столицата на Румелия също е про-Славчо, който е неговият автентичен представител. Особено с посланията на Атанасов и неговата коалиция Съединени за Пловдив градът да си върне изкуствено създадените общини Марица и Родопи, които без друго обслужва всячески и благодарение на който те са сред най-богатите в България.


Данните на социолозите преди старта на кампанията днес сочат малка разлика на върха между кандидата на ГЕРБ, който има леко предимство, и бившия кмет на Пловдив. Докато номинацията на Продължаваме промяната засега изостава от водачите, вероятно поради по-слаба разпознаваемост, която не е ясно ще може ли реално да бъде наваксана за кратката кампания.


"В Пловдив кандидатът на ГЕРБ за кмет отново носи фамилията Димитров, отново е бивш спортист, отново е лична кандидатура на Борисов. За огромно мое съжаление предричам балотаж между него и вечната Амбър Славчо Атанасов", гласи откровената прогноза на известния адвокат и активно принадлежащ към демократичната общност Стефан Левашки.


"Извън трагикомедията навсякъде другаде в областните центрове, последният пример е от Пловдив - ГЕРБ издигат успешен и харесван районен кмет, а ППДБ тотално неразпознаваем бивш депутат.


Честит балотаж на Славчо Атанасов, не помня вече кой подред, и много здраве на шаманите", отсича категорично политологът, близък до ГЕРБ Георги Харизанов.


"Очертава се интересна кметска битка в Пловдив, още преди ГЕРБ да са обявили кандидата си. За мен дотук големият сблъсък ще бъде между Славчо Атанасов и Ивайло Старибратов", прогнозира известната журналистка и политически наблюдател Елена Кодинова. След обявяването на кандидатурата на ГЕРБ, тя коригира прогнозата си в известна степен:


"От десетината кандидати за кмет на Пловдив имаме поне един, който наистина някога е бил кмет. Поведохме на София, там нямат нито един такъв.


Един на града и един на район. Значи двама кмета имаме. Много поведохме на София", която симпатизира главно на ИТН.


Рекапитулацията е, че без нито един от полит.технолозите с опит в кампании да е фен на Славчо Атанасов, всички оценяват потенциала на бившия кмет. Който изгуби де юре едни спечелени де факто избори именно заради балканските политически технологии, чрез които Иван Тотев печелеше избори. И даже триковете му бяха публикувани в нещо като учебен филм.


Иван Тотев обаче вече е спомен.


На кого ще помага в тази кампания ще разкрием в следващи броеве - очаквайте включване...


Наталия Каменова