19min.bg

След Костадинов, и БСП поиска стоп украинското зърно

Служебното правителство незабавно да спре вноса на украинско зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция  , настоя в позиция от името на Възраждане лидерът й Костадин Костадинов.


„Така, както Полша и Унгария вече направиха”, подчерта той. "Да се внася от Украйна не е решение на българската държава, а на ЕК. Вносът на украинско зърно доубива българското производство и българските производители нямат пазар. Всичко внасяно от Украйна не подлежи и на фитосанитарен контрол. Реално ние не знаем какво се внасяли дали това, което достига до крайния потребител, не е опасно за здравето му”, сочи още позицията.


Веднага след това и ПГ на БСП внесе в деловодството на НС проект за забрана  на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. От Позитано предлагат това да важи за период от 6 месеца и да обхване пшеницата, слънчоглед, сухото мляко и пчелните продукти от украинската държава.


"Длъжни сме да защитим българския национален интерес, българското земеделие и производство и здравето на хората. Настояваме това да бъде едно от първите решения на парламента”, заяви соцлидерът Корнелия Нинова при внасянето на законопроекта.