19min.bg

След месец без мерки, България повиши до ІV степен нивото на риск заради коронавируса

   След повече от месец, през който само бг властите официално разказваха по телевизиите, че нямало как България да бъде заразена, днес бе обявена ІV степен на риск заради коронавируса.


  „Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера, в което участваха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса, предаде БНР.

„Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“, обяви Захариева.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че препоръките към българските граждани не са действия срещу Китай:

„Страховете вече в света са големи. В България са такива и ние сме длъжни, пак казвам, за няколко седмици, докато се намери това решение, да се опитаме максимално да ограничим движението“.

През следващата седмица в Брюксел здравните министри на Европейския съюз ще се срещнат, за да бъдат набелязани допълнителни мерки за действие.

Термокамери на летища у нас

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че властите у нас вземат всички необходими мерки. Формират се лекарски екипи на три летища в страната, които ще проверяват всички пътници, идващи от страни, в които са регистрирани случаи на коронавируса:

„Още със стъпването на територията на страната – на летище София, на летище Варна или на летище Бургас, всеки ще премине през термокамерата, поставена на МВР контролата, и ако се установи, че някой има температура или друго неразположение, ще бъде насочен към Военномедицинска академия или към лечебните заведения, които сме определили във Варна и в Бургас“.

Междувременно стана ясно, че едната българска студентка, която беше в китайския град Ухан, пътува към Германия, където ще остане под карантина.

Двама български студенти са в генералното консулство в китайския град и предстои да бъдат транспортирани към Франция. Оттам се планира да бъдат транспортирани по въздух във ВМА в София, където ще бъдат поставени под наблюдение за две седмици. Ако обаче покажат симптоми на коронавирус, ще останат за лечение във Франция.


Расте броят на жертвите на коронавируса в Китай – починалите станаха 259, а потвърдените заразени вече са близо 12 000.

САЩ обявиха извънредно положение в общественото здравеопазване и временно забраниха влизането на чужди граждани, които може да представляват потенциална опасност заради епидемията от коронавируса в Китай.

Борисов проведе съвещание във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса у нас.


 Снимка: БГНЕС