19min.bg

След наводненията са нужни милиони: Денков

“Възстановяването на инфраструктурата след наводненията ще струва милиони левове”, заяви премиерът акад. Николай Денков. "Нека да направим оценките, да видим. Преди това не искам да говоря с числа", посочи той.


“Частичното бедствено положение се обявява по общини. Някои започват да го премахват, но в други остава”, каза още министър-председателят. Той оцени първата реакцията на институциите – областната управа и кметовете – като много добре координирана. Според него контролът върху това каква вода да се изпуска, накъде да се насочва техниката, е позволило най-тежкият период да бъде овладян.


"Трябва да се подготвят заявките на хората за нанесените щети, за да може да се задвижи механизма на социалното министерство и да се изплатят още през юни компенсации", посочи премиерът. "1512 лв. е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лв. Едното допълва другото. Третата линия активирани възможностите там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обяд. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете.


Това не е работа на военните, които ще се изтеглят утре", посочи още Денков. Той посочи, че успоредно с това трябва да се придвижи и процеса за възстановяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка.