19min.bg

След ваксина на Пфайзер: 29 възрастни са починали в Норвегия

Норвегия промени съветите си за прилагане на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, след като на територията на страната бяха регистрирани 29 смъртни случая сред възрастни хора с изключително крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания, предаде бТВ.


Местните здравни власти предупреждават, че ваксинирането на хора, които са на прага на силите си и имат множество заболявания може да бъде опасно. Те съветват личните лекари да преценяват за всеки отделен пациент дали да бъде ваксиниран с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“.


Норвежката агенция по лекарствата съобщи първоначално за 23 смъртни случая при възрастни хора малко след като са получили първата доза от ваксината. 13 от тях са изпитали сериозни странични ефекти – висока температура, повръщане и гадене, които „може да се довели до смъртта на пациентите с крехко здраве“, казват от агенцията.


По-късно броят на смъртните случаи беше коригиран на 29.


Норвежките власти уточняват, че всички случаи са на хора в старчески домове. Те препоръчват лекарите на място да решават кой да бъде ваксиниран и кой не според здравословното му състояние.