19min.bg

Сливаме училища заради студа: Общините


"Има риск от дървени ваканции през зимата", заяви пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-шеф на Националното сдружение на общините.


Тя подчерта, че сред най-тежките проблеми е въпросът как ще се отопляват учебните заведения, болници и други сгради през зимата, след очертаващата се липса на нов бюджет с разписани по-големи разходи за издръжка.


Михайлова обясни, че в някои общини се обмисля събирането на учениците от 2 училища в 1 и учене на 2 смени, за да се пести от отопление.


"При удължаването на действието на бюджета за 2022 г. на практика през януари ние ще разполагаме с 1/12 част от бюджета през 2021 г., защото в началото на мг. също нямаше гласуван нов бюджет", посочи тя. Така кметовете ще разполагат със средствата от преди 2 г., но при много по-високи цени на стоките и услугите. "В домашния социален патронаж например ще имаме същите средства като през 2021 г. при съвсем други цени", посочи Михайлова.



В петък сдружението има среща с финансовия министър Росица Велкова и нейния екип, за да обсъдят бюджетите за новата година. От сдружението ще настояват за  промени в Закона за публичните финанси, който да свали изискването за 1/12 разходване на средства, докато няма нов бюджет.