19min.bg

Случаят “Спаска Митрова” стигна и до Европейския парламент

Случаят “Спаска Митрова” стигна и до Европейския парламент, съобщи vsekiden.com. Това стана благодарение на българския евродепутат Евгени Кирилов. В качеството си на член на Групата на социалистите и демократите в ЕП той отправи призив към еврокомисаря по разширяването Оли Рен да се запознае лично с казуса на македонската гражданка с български паспорт.


В началото на пленарната сесия на евопарламента, Кирилов изложи пред своите колеги случая, като обърна особено внимание на грубото отношение към 23-годишната жена по време на принудителното й отвеждане от полицията и след това - по време на задържането й. “Полицаите са я влачили за косите от горния до долния етаж на сградата, тъй като е отказала да се раздели с детето си“, заяви българският представител от европейската трибуна. “Г-жа Митрова е получила българско гражданство в началото на тази година. Това, изглежда, е основната причина за нечовешкото й третиране”, коментира Евгени Кирилов.


Спаска Митрова излежава ефективна присъда след дела, водени срещу нея от бившия й съпруг. Според съда, тя не спазила определение на магистратите да му подсигури стая в дома на родителите й, където той да се среща с дъщеричката им Сузана по време на родителски свиждания.


Изказването на Евгени Кирилов пред Европейския парламент идва точно месец преди очаквания с големи надежди от Скопие есенен доклад на ЕК за напредъка на Македония. Кирилов бе издигнат за евродепутат от БСП и бе подкрепен от Съюза на тракийските дружества.