19min.bg

Службата за СРС-та ДАТО била библиотека с абонамент

Това е било библиотека с абонамент. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти скандала със служител в ДАТО, за който стана ясно, че информирал срещу заплащане разследвани дали са обект на подслушване.


„В резултат на доста упорита работа, това е предотвратено и разкрито. Дали има или няма други служители, не мога да кажа. Успели сме да установим престъпна дейност на един служител. Това е било библиотека с абонамент - желаеш да провериш дали си в регистъра, дали си записван, кои са контролираните ти телефони и кой е оперативният работник, на който се предава съответната информация. Плащаш и можеш да провериш, поне това го спряхме”, каза Цацаров. 


„Ако имам данни, ще има още арести, но самият факт, че успяхме един да установим, и то чрез техническия му път, защото то не се върши пред очите на всички. Това е престъпление, което се върши с боравене преди всичко с техника. Самият факт, че е установена, сега значи, че има някаква защитна система от пароли, която позволява да се установи не просто кой е проявявал интерес, а кой е осъществявал нерегламентиран достъп, и може би самата тя не е била информирана за тази система”, каза още Сотир Цацаров по адрес на служителката, спипана да ровичка в регистъра на СРС-тата.