19min.bg

Сменят шефовете на Александровска заради нови борчове


Сменят ръководството на Александровската болница, съобщи Nova. Причините за смяната са одит, който установява десетки милиони левове задължения на лечебното заведение, недобро управление и масово напускане на персонал. Проф. Атанас Йонков ще заема шефското място в клиниката. Той е ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет и работи в Първа хирургия на Александровска болница.


Припомняме, че в понеделник здравните власти съобщиха, че просрочените задължения на лечебното заведение са се увеличили с над 24 млн. лв. само през летните месеци. Това създавало много висок риск за изпадане на болницата в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност, се казва още в позицията им.
Последва реакция и от Александровска с обвинение, че докладът на здравното министерство съдържа неверни и заблуждаващи факти.


“Дългът на болницата нарасна само 9 млн. лв.”, заяви на пресконференция досегашният шеф на клиниката д-р Атанас Атанасов. Той отрече лечебното заведение да е натрупало задължения в размер на 24 млн. лв. Атанасов изрази съмнения дали одиторският екип не публикува тези данни целенасочено "с цел да се направят някакви внушения".