19min.bg

Сметките за парно в София за декември ще са с 21% по-високи

Сметките за парно през декември миналата година са средно с 21% по-високи, отколкото през същия месец на 2011 г.,  сочат данните на изчислителния център на "Топлофикация София", цитирани от Дневник.



Според съобщение на дружеството причините са в по-студеното време миналия месец, многото почивни дни, през които потреблението е било повишено и с 12% по-високата цена на услугата.



В последния месец на миналата година абонатите са потребили 544 174 МВтч топлинна енергия, което е с 8% повече, спрямо съшия период на 2011 г. Данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН сочат, че средномесечната температура за периода е била минус 0.8 °C, което прави месеца - най-студения декември за последните 10 години.



Предварителните изчисления на дружеството сочат, че сметките на 63% от абонатите са под 150 лв.


Оттам напомнят, че цената за януари вече е със 7.17% по-ниска спрямо действалата през декември и потребителите ще усетят това по сметките, които ще платят идния месец.



"Топлофикация София" уверява, че потреблението по старата цена е отчетено от топломерите в абонатните станции към 24 часа на 31 декември 2012 г., а топлинните счетоводители ще разпределят потреблението по математическа формула от Наредбата за топлоснабдяване. Това е практически изпитан начин, който се отличава с точност и коректност, не ощетява потребителите и вече беше приложен няколко пъти при корекции на цената в рамките на отоплителния сезон, уверява компанията.