19min.bg

Смяна на външния министър с Д.Митов или без подкрепа за Главчев: Борисов

На срещата със симпатизанти в препълнена зала на читалище в Подуяне, освен новината за Йорданка Фандъкова като водач на депутатска листа на ГЕРБ в София, Бойко Борисов произведе и друга новина. Оттегли доверието на ГЕРБ от външния министър. Стефан Димитров в последния момент зае мястото на предварително посочения Ивайло Ценов, като във вторник кабинетът навършва едва седмица. Това няма да е най-краткото министерстване в ресора - имали сме и за 3 дни, и за 6 в 145 г. история на бг правителствата на фигури като Димитър Станчов и Атанас Буров.


Борисов предупреди, че ако това не стане, сваля доверие от премиера Главчев и че ако сега не го послушал, после щял. От пресцентъра на правителството съобщиха, че министър-председателят вече е уведомил президента Радев за подготвяната рокада.


Предложението е постът да бъде зает от Даниел Митов, който е сред основателите на ДСБ на Костов, после премина към ДБГ на Меглена Кунева и като виден член на коалицията на умните и красивите в тогавашната им коалиция Реформаторски блок оглави външното министерство в служебния кабинет на Марин Райков и в Борисов 2 от квотата на автентичната десница.  След това беше обвиняем с годин, оправдан, а накрая се пренесе в ГЕРБ и стигна до заместник-председател.


Със същите евроатлантически съображения, с които поиска отстраняване на дипломат номер 1, Борисов похвали "фантастичното представяне" на военния министър Запрянов, когото служебното правителство наследи от кабинета Денков, където той беше заместник на Тодор Тагарев. Мотивите, цитирани от кабинета за рокадата съвпадат с изразените от Борисов - отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и съюзниците и партньорите на България.