19min.bg

Снимките от спалнята са истински: експертизи


Снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов са истински, установи експертиза, поръчана от сайтовете Биволъ и E-вестник.
Проверявани бяха общо 9 различни снимки, 5 изпратени на електронната поща на E-вестник и 4 изпратени на Биволъ. В интернет циркулират и други снимки, изпратени до други сайтове, но поради липса на достъп до оригиналните файлове, те не са обект на този анализ.


 ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Снимките са изпратени от различни податели през сървъра за анонимна поща guerillamail. Този сайт генерира еднократни адреси за всяко изпратено съобщение. До E-вестник е писал потребител ldq05x+7i9k23ln9dhdg@guerrillamail.com в 10:20 ч, българско време. До „Биволъ” е писал ldq21z+1f4k2yjw5rp9o@guerrillamail.com в 10:34 българско време.
Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.
От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.)
В останалите 6 снимки има промени в метаданните, единствено с цел да се заблуди за времето, по което са правени.
Снимките с €1 млн. и спящия Борисов са дело на негов избраник/ца, е заключението до което стигат двата сайта. Човек, имал непосредствен достъп до него от 2017 г. до 2019 г., когато са правени фотосите.