19min.bg

Соф. кандидат на Промяната обслужва за еврофондове Пеевски със семейната си фирма


Кой консултира по еврофондовете фирмата Водстрой 98, на която по нареждане на  Бойко Борисов, когато беше премиер, прекратиха дори спечелени и предстоящи да бъдат спечелени обществени поръчки, защото, както сам лидерът на ГЕРБ обясни, "витае", че зад нея стои депутатът от ДПС Делян Пеевски? Семейната фирма Инфинитус на кандидат №3 в листата на Продължаваме промяната в 24 МИР – сърцето на София, Андрей Цеков, до неотдавна заместник-министър на финансите, в чийто ресор беше одобряването на финансирането и проверката на разходите на ... европроектите на съпругата му Деница Цекова, която е управител.



Даже по време на кабинета Петков – Нинова той махна известните с непоколебимата си рестриктивност служителки, които правеха одит на проектите с „по-либерални”. Дали, за да минават по-лесно някои работи? Това е явен конфликт на интереси, който е още по – забавен на фона на опита да се забърка скандал именно с недостатъчна строгост на корекциите на европроекти от страна на Продължаваме промяната, за което финансовото министерство изнесе неистините число по число.



Друг виден клиент, както разбираме също от официалния сайт на компанията, е Главболгарстрой холдинг АД – символ на статуквото вече 30 години, където самият заместник-министър на Промяната по-рано е изпълнителен директор, а със собственика са в кумски отношения.



Кой кум, кой сват е още по-интересно, когато се погледнат общините, които консултира по европроекти семейната фирма на Цекови. Най-много са с кметове от ГЕРБ, като Видин, Ивайловград, Любимец, Долна Митрополия и др., има уникални случаи като Белоградчик, където кметът е на коалицията ДПС-БСП, немалко са и червените общини, има и по-специални бизнес-олигархични случаи, отново свързани със Статуквото като управляващите всички общини в листата, които тепърва ще нищим.


Само напомняме друга интересна история от архива на 19 минути:


Пътен строител, който иска да получи дължимите му от държавата пари по вече съдебно доказано правомерните договори за пътища, трябва да мине през следните стъпки, за да има шанс срещу 10% „отстъпка”, а ако става въпрос за стари суми +4% да получи средствата си, както сам е описал.

Той е пратен на среща със заместник-министъра на финансите. От зам.-министъра строителят се отправя директно към една от „канторите на Асен” – защо ли ги наричат така, за да се разтовари от ... напрежението. И да получи безценни съвети срещу 10+4% как да се уреди работата с държавата. Колкото и да е странно, сред канторите от листата има доста уважавани юридически централи, ако се вярва на ожалилите се.



Следва продължение


Пламен Валентинов