19min.bg

София - без Мюсюлмански център и втора джамия

В София на този етап не може да започне строителство на Мюсюлмански център и нова джамия. Това става ясно от резолюция на Върховна административна прокуратура /ВАП/от преди няколко дни, цитирана от БГНЕС.


Центърът трябваше да се изгради в столичния кв. "Малинова долина". Мюфтийството е купило земята за 500 000 долара от собственици, на които е била реституирана. Парите са дарени от международната организация "Ислямска конференция". Според главния мюфтия Мустафа Хаджи проектът е изцяло за нуждите на Висшия ислямски институт. Мюсюлманският център включва административна сграда, образователен, конгресен и медицински център, общежития, джамия, спортна зала, библиотека и супермаркет. Ако няма сграда институтът не може да получи акредитация за Висше учебно заведение /ВУЗ/.
В Резолюцията на ВАП се казва, че "според действащото законодателство, разрешение за изграждане на религиозен храм в този имот може да бъде издадено само след предварително изменение на действащия ПРЗ в частта - предназначение на имота". От ВАП подчертават, че в Дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община "не са постъпвали инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж на религиозен храм отреден за "Център за образователна, социална и административна дейност" в "Малинова долина". "Искания за комплексна инвестиционна инициатива, включваща и изграждането на религиозен храм, не са постъпвали и по местонахождение на имота в район "Студентски", се казва още в резолюцията на Върховна административна прокуратура, която е по повод сигнала до Главния прокурор на Републиката от партия Ред, законности и справедливост. По време на срещата с Борис Велчев на 25 ноември миналата година лидерът на РЗС Яне Янев предаде данни за първите 500 хил.долара за строежа, които според него са преведени на мюфтийството от ислямистки групировки.