19min.bg

София и Рим с общи проекти

София и Рим обединяват усилията си за опазване на културно-историческото наследство. Двата града ще подготвят проекти, с които ще кандидатстват за европейско финансиране. Това се договориха на среща в италианската столица кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Рим проф. д-р Иняцио Марино. На разговорите присъстваха посланикът на България в Италия Марин Райков и зам.-кметът на столицата Ирина Савина.



Италиански специалисти по реставрация и консервация ще дойдат да работят по Западната порта, музея под базиликата "Света София" и манастира "Мария Магдалина" в Бухово. Рим ще помогне и за популяризирането на туристическите ни обекти. "Получихме и съдействие Българският културен център в Рим да има свое помещение в центъра, защото базата му е в един от отдалечените квартали. Кметът на Рим обеща помощ и за българското училище. То има нужда от 2-3 класни стаи, които да се ползват в събота и неделя от децата на българите в Италия", разказа Фандъкова.



София и Рим ще търсят заедно и решение на проблема с липсата на специалисти за ремонт на паважни настилки. Българската столица е партньор по 16 проекта с италиански градове. Целта на един от тях, в който участва и Рим, е да не се допусне застрояване на северните територии на столицата ни, подобно на южната част. По проект с Венеция пък се разработва изграждане на екоселище с пасивни къщи, които ще са евтини и с максимално ниски разходи за енергия, отопление и др., съобщи Савина. Екоселището ще е в с. Мрамор.



Дните на София в Рим се организират от Столичната община, Българския културен институт в Рим, българо-италианската културна асоциация "Феникс", Италианската търговска камара в България и посолствата ни в Рим и Ватикана.