19min.bg

София: НЕ на генномодифицираните храни

„Не на генномодифицираните организми“ казаха на протестно шествие в София представители на неправителствени организации. Стотици екозащитници, пчелари, зърнопроизводители, родители, деца и пенсионери заявиха своето несъгласие с промените в Закона за генномодифицираните организми (ЗГМО). Хората настояват за максимални рестриктивни мерки за отглеждане на ГМО в България, така че тази дейност да стане икономически неизгодна.  По този начин, според адвокат Свилен Овчаров от Сдружение Зелени адвокати, ще се запазят полетата с биокултури, както и зоните по Натура 2000.


Природозащитниците искат да се увеличи буферната зона между териториите, където се отглеждат такива култури и защитените по Натура-2000 зони, така че да се избегне влиянието на ГМО върху биологичното разнообразие.


Те определят измененията в ЗГМО като лобистки, тъй като покарвали интересите на големи компании, които се занимават с изследване на ГМО или внасят храни.


Пред 19` активист даде за пример Полша, където за такива култури има тотално вето – нито сеят, нито внасят такива. Европейското законодателство позволява всяка страна да въвежда рестриктивни мерки в разпространението на ГМО, но България не се възползва от това за разлика от страни като Гърция, Унгария и Ирландия, заявяват еколозите. Те настояват и за широка обществена дискусия преди второто четене на закона.


Искат също контрол върху вноса на генномодифицирани храни от трети страни, извън ЕС. Според тях в близо 94% от внесените в страната храни е констатирано наличието на наднормени генномодифицирани организми. Пчеларите настояват на по-малко от пет километра от пчелини да не се засаждат генномодифицирани култури, а така също и да бъде криминализирано замърсяването с тях.


В сряда в 11 часа природозащитниците отново ще протестират пред Народното събрание.