19min.bg

София пусна новите правила за прием в първи клас

Местоживеенето става водещият критерий за прием на всички първолаци в София. Ако постоянният адрес на семейството е в административния район на училището, ученикът ще получи максимален брой точки - 33 т. Настоящият адрес пък ще носи 32 точки. Това са част от критериите, според които софийските училища следва да приемат първокласници през следващата учебна 2017/2018 г.


Правилата са задължителни за всички школа и са записани в доклад на зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, с който той предлага да се приеме единна система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Окончателното решение ще бъде на СОС.


Приемането на единни критерии за прием в 1 клас се налага заради новия училищен закон, според който в населени места с повече от едно училище общините трябва да разработят специална система за прием. На територията на Столичната община има 176 общински школа. От общината смятат, че с новата система ще се въведат ясни и прозрачни правила за прием и ще се постигне по-голяма информираност за родителите. Равнопоставеността на кандидатите и избягване на концентрирането на деца само в определени училища при наличието на свободни места в други са другите аргументи за промяната.


Критериите са разделени в две групи. В първата група попадат 4 критерия за адреса, като ученикът може да получи точки само по един от тях (по който има най-много точки). Ако постоянният и настоящият адрес на един от родителите е в административния район на училището, това ще носи на детето 33 точки, а ако само настоящият адрес е в района на школото - 32 точки. Близостта на училището до административния район, граничещ с района на настоящия адрес на родителя (който има и постоянен адрес в София), е оценена на 30 точки, а постоянният адрес на родителя на територията на Столичната община - на 20 точки.


Втората група критерии са 7. Завършването на подготвителна група в съответното училище ще носи 10 точки. За други деца от семейството в същото школо се дават 7 точки. Дете с двама починали родители или с трайни увреждания над 50% получава допълнително 7 точки, а дете с един починал родител - 5 точки. Близостта на училището до местоработата на един от родителите и многодетно семейство носят по 4 точки. При голям наплив педагогическите съвети могат да увеличат тежестта на три от тези критерии до 10 точки. При равен брой точки пък ще се мери най-краткото разстояние от адреса до училището, като ще се ползват данни на Google Maps.