19min.bg

София си оправя тротоарите със 120 млн.лв. заем, държавата не си плаща задълженията към града, който дава 41% от парите в хазната


Столичният общински съвет прие с голямо мнозинство и само 1 глас против – на Борис Бонев, мащабна програма за ремонт на 700 000 кв.м тротоари в София. Парите ще дойдат от заем, тъй като държавата от Нова година не изпълнява законовите си задължения към града, който дава 41% от парите в хазната.




Програмата ще се изпълнява до края на 2024 г., т.е. е отвъд този мандат и изборите идната есен. Кметът Фандъкова подчерта също, че парите отиват при районните кметове, а над половината от тях са от опозицията. В града: ДБ, БСП и независим.




Причината е проста: и сега не централната администрация на Столичната община, а местните по райони отговарят за настилките за пешеходци. Но им е най-удобно да се скрият.




До 1 септември ще бъдат изготвени плановете за работа по програмата и критериите за избор на изпълнители, всеки от които ще бъде пряко следен от нов специален районен контролен експерт.




Идеята е настилките да пасват на особеностите на градската среда в отделните зони, което пък се съгласува с главния архитект на града.


© bulphoto (архив)