19min.bg

София търси 800 000 лв. от гратисчии в транспорта

Над 500 изпълнителни дела са образували частни съдебни изпълнители срещу гратисчии, които не са платили глоба за пътуване без билет в градския транспорт. Сред гратисчиите има не само социално слаби хора, но и чиновници в министерства, държавни агенции и големи компании, показват данните на Общината.


Припомняме, че през февруари , тази година стана ясно, че частен съдебен изпълнител ще преследва над 10 000 нередовни пътници. В момента пък се подготвят още 200 акта, потвърди зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.


Частните бирници могат да наложат запор върху заплати, пенсии, банкови сметки, недвижими имоти и коли. Преди да се пристъпи към крайната мярка, длъжникът има 14 дни да плати доброволно.


От Общината обясниха, че нямат данни в колко от случаите се е стигнало до запор. До сега обаче длъжниците доброволно били внесли 4130 лв.


На пътниците без билет, които откажат да платят на място глобата от 20 лв., се съставя акт. Санкцията по него вече е 100 лв. Ако гратисчията обаче се яви в рамките на 3 дни плаща, само 20 лева.