19min.bg

Софиянци писаха двойка на кмета

Столичани са отвратени от предлаганото в общината обслужване. Гражданите пишат "слаб 2" на чиновниците в кметството заради лошото качество на услугите. София получава най-ниската оценка в сравнение с осем други общини у нас.


Това сочат данните от проучване на агенция "Маркет линкс", което е финансирано по програма МАТРА на Кралство Нидерландия, съобщи БГНЕС. Изследването е проведено по метода "таен агент" в София, Велико Търново, Сливен, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Козлодуй, Кърджали и Мездра и столичните районни кметства в "Младост", "Слатина" и "Средец" през март, съобщава вестник "Монитор". Софиянци са оценили работата на общината с 2 по десетобалната система. Основната причина за това е закъснението при предоставяне на услуги и на изискваната по закон информация. Според проучването в Столична община дори липсват готови бланки за заявления за достъп до информация. В другите кметства такива можело да се намират дори на официалния сайт. Гражданите най-често се оплакват и от препращането от гише на гише, неудобното работно време на администрацията и отсъствие на служители от работните им места.
Най-доволни от предоставяното от страна на администрацията обслужване са хората от Велико Търново. Старата столица получава максимална оценка - 10. Всеки пети чиновник или общински съветник признава за наличие на корупция и конфликт на интереси в кметството, в което е назначен. 19 на сто от работещите в 12 общини са използвали служебното си положение за лични интереси и услуги на приятели. 80% от чиновниците и общинарите обаче твърдят, че вече са наложили прозрачно управление в интерес на гражданите. Девет от десет служители на администрацията са абсолютно удовлетворени от работата си.