19min.bg

Софийската архитектура като магнит за туристите, но и за кореняците

115-годишната сграда на Народния театър е домакин на събитието по проекта Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура като туристически магнит. То ще се проведе на 14-и октомври, петък, от 13 часа в ретро интериора в стила от началото на миналия век на Клуба на артиста. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Зданието на Фелнер и Хелмер е една от основите за развитие на архитектурен туризъм в София – един от най-актуалните и най-печелившите в момента в Европа магнити за посетители на големите градове. В нашата столица обаче той тепърва предстои да се развива, а поставянето на основите му е и една от идеите на проекта по Програма Европа на Столичната община. Подробности можете да видите на Фейсбук страницата на инициативата.

Тук ви представяме някои от най-забележителните сгради в София, все такива, които имат актуални годишнини и си заслужава да бъдат разгледани не само от туристите, включително българите от чужбина – една подценявана част от гостите на милионния град, но и от софиянците. Не сме в Европа от 2007 г. Поне век по-рано архитектурно вече сме били сред градящите най-красивите здания на Стария континент.


Първото поколение софийски архитекти, привлечени от Австро-Унгария и обучените от тях и изпращани със стипендии, работят, в това число и заедно, и се конкурират едни с други, за да създадат прекрасното лице на софийския център, в голяма степен унищожено от терористичните бомбардировки през 1943-44 г., частично възстановено при соца и видимо в сърцето на София днес.

Софийският дворец, който Румпелмайер прави на базата на Конака от османско време, а Грюнангер завършва като ансамбъл със североизточното крило, е един от най-прекрасните обекти за архитектурен туризъм в София.

Сградата на чиновническото кооперативно дружество и до днес е една от най-красивите в София. Проектът е дело на първия български архитект, завършил с княжеска стипендия във Виена през 1900 г. Никола Юруков - живата връзка между европейските майстори и първото поколение техни български възпитаници и наследници, оформили красивото лице на стария център на столицата.

115 г. навърши тази година сградата на Централния военен клуб, която е плод на общото творчество на учител от Австро-Унгария, в случая чешки, и негов ученик български архитект - Антонин Колар и Никола Лазаров. Което я прави не само едно от знаковите здания в столицата, но и символ на връзката между европейската и нашата културна традиция


Централната баня в София, която догодина става на 110 г., е една от двете изключително интересни сгради в сърцето на милионния град, които съчетават не само европейския сецесион от Виена с традициите на българското Православие, но и са плод на съвместното творчество на видни представители на двете архитектурни школи. Заедно създават този шедьовър, смесил културата на Запада и Ориента, ненадминатият австрийски майстор Фридрих Грюнангер и нашият Петко Момчилов, подкрепени от Йордан Миланов


115 г. навършва една от най-красивите къщи на София - добре възстановеният дом на Яблански, превърнат в наше време в частен клуб. Тя е дело на посветилия 30 години от живота си на създаването на облика на столицата ни австрийски архитект Фридрих Грюнангер. Той пристига 23-годишен у нас и остава, за да направи някои от най-прекрасните здания като североизточното крило на Двореца, днешната турска резиденция на Царя, Софийската Синагога, фантастично съчеталите православния стил ...


110 години навърши прекрасната и прочута с купола си банкова сграда на ул. Раковски, която не просто съперничи, а надминава много от най-добрите образци на австрийските архитекти в София. Дело е на видния представител на първото българско поколение техни възпитаници и колеги Никола Лазаров. В момента тя е в период на реконструкция, като цяла София следи как ще бъде извършен ремонтът и ще засегне ли стила и орнаментиката на оригинала.


 


Мария Пенчева