19min.bg

Софийската филхармония стачкува

Музикантите от Софийската филхармония са започнали стачка, заради ниското заплащане, което получават. Напомняме, че през последните години оркестърът има значими постижения не само на българската сцена, но и на международната.


“Стачката е добър повод да поговорим и за стандартите на сценичните изкуства, които работят на нивата от 2015 г. с възможност да получават субсидии съобразени с реалностите от 2019 г. Казано накратко, за тях факти като инфлацията, скоковете на цените на промишления ток и всичко, което се случи през последните години не са отчетени”, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.


“Да не говорим, че Софийската филхармония е културен институт с национално значение и въпреки недофинансирането си изпълнява достойно този свой ангажимент. Надявам се, че този проблем ще започне да се решава още с бюджета за 2024 г. и усилията на директора Найден Тодоров и на прекрасните музиканти на филхармонията ще бъдат оценени по достойнство. Наред с тях, сравнително адекватно финансиране трябва да получат и останалите представители на сценичните изкуства. Това е въпрос на политическо решение, което е време да вземем”, посочи той.