19min.bg

Сорос разкри план за спасяване на демокрацията в САЩ

Върховният съд на САЩ и Републиканската партия на Доналд Тръмп представляват по-голяма заплаха за САЩ от Русия и Китай и трябва да бъдат победени с всички необходими средства, заяви мегадонорът на демократите Джордж Сорос в статия, публикувана на 4 юли.

91-годишният Сорос и преди е призовавал за смяна на режима в Китай и за бърза победа над Русия. В последното си синдикирано мнение той ги нарича "репресивни режими", които "искат да наложат автократична форма на управление в света" Според него обаче много по-голяма заплаха за САЩ представляват "вътрешните врагове на демокрацията", сред които са "настоящият Върховен съд, доминиран от крайно десни екстремисти, и Републиканската партия на Доналд Тръмп", която ги е поставила там.


Подобно на президента Джо Байдън, Сорос порица съда за решението на Добс от миналия месец, което отмени решението от 1973 г. по делото Roe v. Wade относно абортите. Той заяви, че логиката на решението застрашава други права, признати от Четиринадесетата поправка, "сред които правото на контрацепция, еднополовите бракове и правата на ЛГБТК", но вероятно дори и междурасовите бракове.

"Също така е ясно, че този съд възнамерява да атакува фронтално изпълнителната власт", твърди Сорос, като посочва решения относно правомощията на Агенцията за опазване на околната среда, притежаването на оръжие и преначертаването на границите. Общият знаменател в последните решения на съда е "да подкрепи каузи, насърчавани от Републиканската партия на Тръмп, и да отслаби или забрани каузи, подкрепяни от Демократическата партия", настоява той.


Решението на Добс е "част от внимателно разработен план за превръщането на САЩ в репресивен режим", пише Сорос, и единственият начин да ги спрем е да "изхвърлим Републиканската партия от властта с голяма сила", твърди Сорос. Понастоящем демократите контролират Белия дом и двете камари на Конгреса.

Републиканците "атакуват нашата система на демокрация от всеки ъгъл", пише Сорос и обвинява партията, че е "натоварила" Върховния съд и много по-ниски съдилища с "екстремистки съдии" и е приела закони, които "правят гласуването много трудно" и "улесняват подривната дейност на избирателната система" на щатско ниво.


"Преживяването на демокрацията в САЩ е сериозно застрашено", заключава Сорос и добавя, че "трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим това", включително да се обърнем към някои републиканци, които са гласували за Тръмп, но отхвърлят неговата "голяма лъжа" за нередности на изборите през 2020 г. Според него става въпрос за "възстановяване на функциониращата двупартийна политическа система, която е в основата на американската демокрация"

Милиардерът от унгарски произход е инвестирал милиони в подкрепа на каузи на демократите - от предстоящите национални междинни избори до надпреварите за окръжни прокурори в ключови юрисдикции.