19min.bg

SOS Детско селище Трявна отпразнува своята 30-годишнина

На 13 октомври бяха отбелязани 30 години от създаването на SOS Детско селище Трявна. Празникът мина под мотото на годишнината „Окрилени от обичта“ и събра на едно място нови и стари SOS приятели. Сред тях: официални гости, спонсори, корпоративни партньори, медии, посланиците на добра воля на организацията – Красимир Балъков и Николай Урумов, бивши служители и млади хора, израснали в общността на SOS детското селище, които вече имат свои семейства и бяха с тях. Тържеството започна ударно с „Джуниър Бенд“.


„SOS Детски селища“ е кауза, на която сърцето ми принадлежи вече 27 години. Невъзможно е да изброя всички специални мигове, които сме имали заедно с моите малки приятели за цялото това време – колко мачове сме изиграли заедно, колко усмивки сме споделили, колко битки сме провели! Възхищавам се на тези деца, защото те са пример и за мен самия! Благодаря на приемните родители на SOS Детски селища – поклон за тяхната всеотдайност! Благодаря на всички приятели, които съм привличал през годините за каузата и разбира се, специална благодарност на целия екип на SOS Детски селища, които ежедневно доказват, че тази кауза може да се движи успешно само със съмишленици, но и с огромно сърце. Честит юбилей!“, каза Красимир Балъков в своите приветствени слова



Празника беше уважен и от представители на областната управа на Габрово, партньори от държавните институции във Велико Търново и Габрово, както и много жители на Трявна.


„Щастлива съм, че именно в гр. Трявна преди 30 години отвори вратите си SOS Детско селище, което срещна безрезервна подкрепа и разбиране! Горда съм, че с всестранната помощ на всички нас, първото подобно селище в България бе основано именно тук през 1993 г. Защото няма по-висша добродетел от тази да помагаш на децата, да им подаваш ръка в трудни за тях моменти и да осигуряваш онази грижа и топлина, която ги пази и закриля! Да осигуряваш тази среда, която за тях е повече от ДОМ! Благодаря Ви! Въпреки всички трудности през изминалите години дори и за момент не се предадохте, а напротив – с всяка изминала година повишавахте качеството и обхвата на Вашите дейности, свързани с грижата и образованието на поверените Ви деца! Благодаря Ви за желанието, всеотдайния труд и за обичта, с която дарявате децата на SOS Детско селище Трявна!


Пожелавам Ви здраве, приятни и споделени емоции с децата на Вашето голямо семейство и още много бъдещи успехи! На добър час и честит юбилей!“, заяви в своето слово заместник-кметът на Община Трявна и подари на директора на SOS Детско селище Трявна неслучайно икона на Св. Мина, който е покровител именно на семейството. Поздравителни адреси бяха получени от: Президентството, МТСП, ДАЗД, Агенция за качество на социалните услуги и Омбудсмана. Директорът на SOS Детско селище Трявна – Иван Христофоров получи специална статуетка за цялостен принос в развитието на Организацията.


Водещ на тържеството беше Николай Урумов. На сцената се изявиха страхотните „Джуниър Бенд“  и малчуганите от детска градина „Калина“ в Трявна. На сцената излязоха и деца, родители и служители, посветили се на SOS каузата – всички те прочетоха своята история за онова, което ги свързва с детското селище.


Имаше балони, ръчно изработени подаръци във формата на сърце, усмивки, слънце, музика, емоции, сълзи от радост и голяма торта!