19min.bg

СОС одобри премахването на Паметника на съветската армия, но решението има препоръчителен характер

С 41 гласа „за", 14 гласа „против" и 1 „въздържал се" Столичният общински съвет (СОС) одобри премахването на Паметника на съветската армия (ПСА) в София. Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници. 13 от БСП бяха "против", а Димитър Антов се въздържа.


Напомняме, че това не е единственото подобно становище на общинарите през годините. Още в мандата 1991-1994 г. бе прието първото такова решение на СОС. То обаче премина през поредица от дела и не стигна до никъде, тъй като ПСА е държавна, а не общинска собственост и столичните власти не разполагат с реални пълномощия по темата.


  19' многократно пуска документи, които потвърждават това. Така не СОС, а само изпълнителната власт в лицето на областния управител могат реално да задвижат темата. Държавата обаче е ограничена от редица международни спогодби, които защитават монумента.


"В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други”, коментира темата служебният премиер Гълъб Донев от Кюстендил. “Историята трябва да бъде предмет, който изучаваме, чрез който помним нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите", посочи той.


Мария Пенчева