19min.bg

Соц.министърът Калфин против ранното пенсиониране

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви за премахването на ранното пенсиониране на военни и полицаи. Той посочи, че и за двете професии освен стаж е необходимо да има и възраст за пенсиониране.


„Това обаче трябва да е съобразено с възможностите на тези хора да работят друг вид работа, защото някой полицай или военен, който е изпълнявал тежки мисии надали може да ги изпълнява след 15 г., които са в закона, но това не означава че трябва да се пенсионират на 34-35 г. Те трябва да имат възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието им“, обясни Калфин.


Социалният министър обаче рискува да си навлече гнева на служителите на МВР, както това се случи с неговия предшественик Йордан Христосков от служебния кабинет. Мандатът на ексминистърът завърши с протести от страна на полицаи и военнослужещи. Христосков взриви съсловието с думите, че хората в тези системи се пенсионират рано и получават високи пенсии, а продължават да работят и това е прахостничество на пари в здравноосигурителната система.