19min.bg

Спецпрокурори предизборно прекратили три дела срещу екскмета на Пловдив Иван Тотев

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, а сега депутат от ГЕРБ и в новия парламент.

Пред медиите той поясни, че делата са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно събрание, на които екскметът се завърна в политиката след 1,5 г. отсъствие и бе избран за депутат от ГЕРБ.

През март тази година, докато тече кампанията за вота на 4 април, две от делата са прекратени едновременно. Това според Демерджиев е странно, защото през април е прекратено и третото. Така Тотев е амнистиран и в НС.

Демерджиев посочи, че в материалите по делото пред КС, по искане на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, главният прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт".
Става дума за делото, по което Стоилов иска КС да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев са част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата.

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година и все са за многомилионни злоупотреби. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.