19min.bg

Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж от Бургас


Специализираният наказателен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г. беше задържан при шумна спецоперация в Бургас и обвинен в тероризъм.


 


Прокуратурата ще обжалва решението на втора инстанция, съобщи за Сега говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.


 


В обвинителния акт срещу Абдулкадер се казваше, че "за времето от 28.08.2017  г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП Малко Търново към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава".


 


Прокуратурата твърдеше още, че по време на операцията в Бургас, при претърсвания на обитавани от младежа адреси били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им били установени снимки и видеоматериали, на които Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.