19min.bg

Спипаха двама за износ на бели робини

На 3 и 4 ноември т.г. на територията цялата страна е била проведена специализирана операция на Държавната агенция Национална сигурност съвместно МВР и под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, за пресичане на престъпления, свързани с трафик на жени с цел сексуална експлоатация. В столицата са задържани двама мъже. Те са уличени в осъществяването на трафик на жени за секс експлоатация както в България, така и в ЕС, и други страни. Във връзка с воденото разследване от адреси в София са иззети вещи и предмети, съотносими към предмета на престъплението. Открити били над 14 момичета, които участниците в престъпната група са набирали и предлагали, както и са опосредствали връзката им с клиента, за предоставяне на любовни услуги срещу заплащане. На двете задържани лица са повдигнати обвинения. Предполага се, че зад закопчаните мъже, стои по-голяма групировка. Разследващите работят по установяването й.


Междувременно статистика на родните и шведските власти сочи, че за последните две години България стои в челната петица по най-много жертви на трафик на хора в Европейския съюз, съобщава БТА. Официално за този период били установени и осъдени 10 трафиканти, а техните жертви са 30. Реалната бройка обаче на насилниците и на потърпевшите е много по-голяма.


Доклад на Европейската комисия отчита, че България, Холандия, Полша, Унгария и Румъния са петте държави в ЕС, откъдето произхождат най-много жертви на трафик на хора. Според статистиката най-често обекти на сутеньорите стават жените. За наблюдавания период са засечени 1000 деца, жертва на трафик за сексуална експлоатация. 71 на сто са подложени на трудова експлоатация, показват още данните.