19min.bg

Спипаха в крачка двама с мощни бомби

В Ямбол са задържани двама мъже - поръчител на самоделни взривни устройстви и този, който ги е изработил. Те са две с общо тегло 3 кг.


Това съобщиха на съвместна пресконференция окръжният прокурор Дойчин Дойчев и директорът на Областната дирекция на МВР комисар Генчо Иванов, предаде БТА.



Мъжът, изработил самоделните взривни устройства, е 21-годишен от Ямбол. Той е безработен и с регистрация за хулиганство. Бомбаджията е задържан, когато трябвало да предаде на поръчителя двете взривни устройства с общо тегло 3 килограма.



"Експерти от Специализирания отряд за борба с тероризма са обезвредили устройствата и в момента анализират вида на взривното вещество в тях, както и неговата поразяваща сила", съобщи комисар Иванов.



Районната прокуратура в Ямбол е повдигнала обвинение на 21-годишния мъж за притежание на взривни устройства без надлежно разрешително за това. За престъплението е предвидено наказание от 2 до 8 години „лишаване от свобода“.



"При обиск в жилището му са открити вещества и предмети за изработване и на други взривни устройства", допълни прокурор Дойчев.



Вторият задържан е поръчителят на взривните устройства. Той е на 42 години и също е с регистрация за хулиганство. Пред разследващите е признал, че взривните устройства са били предназначени за определен човек, с когото е имал неуредени междуличностни отношения.