19min.bg

Спираме трафик на червени фенери за Франция

Специализирана полицейска операция изненада по бели гащи сутеньори и без гащи труженички по тънката част във Варна днес сутринта. „Действията на органите на реда са насочени срещу предотвратяването и документирането на трафика на момичета с цел сексуална експлоатация“, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Задържани са двама души, проверени са седем адреса, провеждат се претърсвания и изземвания.


Акцията се провежда от служители на Гранична полиция съвместно с френските служби под контрола на Окръжна прокуратура и Областната дирекция на МВР. Самата операция е започнала в края на миналата и началото на тази година. В рамките на операцията през миналата седмица са задържани момичета от Варненския регион, изведени от български сводници с цел сексуална експлоатация.


“Трафикът на жени от България за Франция е изключително тревожно явление през последните години. Надявам се, че с върнатото доверие в българските служби от френска страна и тази съвместна операция ще дадат по-големи резултати в пресичането на каналите, които съществуват”, каза вътрешният министър.


Това е поредната акция срещу трафика на жени във Варна. На 11 април девет души бяха задържани операция срещу уличната и клубната проституция в морския град.


Миналата седмица в рамките на специализирана операция на френските и българските служби на Лазурния бряг – в Ница, са задържани около 20 български момичета, проституиращи във Франция. Цветанов бе категоричен, че те са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация.