19min.bg

Спират ощетяването ни в съда за адвокатски услуги

"Справедливо ли е да платите 1000 лева хонорар на адвокат, той да ви спечели делото и накрая съдът да ви присъди едва 100 лева от направените от вас разноски, защото няма вече никакви правила как се определят адвокатските възнаграждения?

А ако в същия град, в същия съд за същото дело друг съдия присъди не 100 лв, а 20 лева, докато пък трети съдия Ви присъди 400 лв? Уви, това се случва вече по стотици дела в цялата страна от януари насам.

 Затова в Народното събрание приехме два изключително важни законопроекта за промени в Закона за адвокатурата и в други закони, предложени от групата на ГЕРБ-СДС.

Както подчертах и в изказването си по време на обсъжданията, така решаваме не проблеми на българската адвокатура, а проблеми на българските граждани, които имат нужда от адвокатска помощ и защита.
 
 За какво става дума, накратко. След решение на Съда на ЕС от януари тази година вече няма задължителен минимален размер на адвокатските хонорари. Така се се създаде хаос в ущърб на гражданите и се стигна дотам, че спечелилата страна да не може да бъде обезщетена за разноските, които действително е направила да види дело, което е спечелила. Така макар да е била права според съда, разходите или голямата част от тях ще си останат за нейна сметка. Това всъщност е и огромният проблем, който решаваме. Стигна се до комични, некореспондиращи със сложността или материалния интерес по делото възнаграждения - без да се държи сметка за отговорността на адвоката, а същевременно в един и същи съд биха могли да действат различни тарифи, прилагани от различните съдии - без никакви правила.

Предстои през септември да гласуваме законопроектите и на второ четене и се надявам отново да получим подкрепа за законопроекта ни, както стана днес", коментира депутатът Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.